Søk studielån før det store rushet

Publisert: 14.06.2023
Studenter som har studieplass til høsten, kan nå søke om lån og stipend fra Lånekassen. Søker du nå, er du foran det store rushet.

Alle studenter som har studieplass til høsten, kan søke om lån og stipend nå. De 136 000 som har søkt studieplass ved et universitet eller en høgskole via Samordna opptak i år, må imidlertid vente til de har fått svar om studieplass 20. juli. Da forventes et rush av søknader om lån og stipend til Lånekassen, som skal behandles på kort tid.

– Det er starten på en hektisk høysesong i Lånekassen. Vi ønsker at flest mulig skal få penger til studiestart, og da kan det være lurt å søke allerede nå hvis du har studieplass, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen.


De fleste får kjapt svar

De aller fleste søknadene om lån og stipend behandles automatisk i løpet av et døgns tid, men mer kompliserte saker tar lengre tid. For eksempel vil saker som krever ettersendelse av dokumentasjon, ta lengre tid.


Sjekk hvor mye du kan få

Studenter kan få 137 907 kroner i basislån studieåret 2023–2024. Inntil 40 prosent av beløpet kan senere bli gjort om til stipend hvis du ikke bor sammen med foreldrene dine, har inntekt og formue under fastsatte beløpsgrenser og består utdanningen din.
I tillegg kan du ha rett til andre typer lån og stipend, for eksempel hvis du betaler skolepenger.

På Lånekassens nettsider kan du se hvor mye du kan få i lån og stipend.

Fristen for å søke om lån og stipend er 15. november for høstsemesteret, og 15. mars for vårsemesteret. Du søker om lån og stipend på lanekassen.no.

Tre tips til deg som skal søke om stipend og lån

  • Du kan søke lån og stipend på lanekassen.no når du har studieplass.
  • Studenter i Norge får første utbetaling for neste studieår tidligst i august.
  • Før pengene kan utbetales, må du ha registrert deg for høstsemesteret og meldt deg opp til eksamen. Du må også ha signert avtalen om stipend og/eller lån.